Hoe motiveer jij je medewerkers?

Waarom doelstellingen belangrijk zijn

Wanneer je iemand kunt bezoeken, iemand kunt ontmoeten of simpelweg af kunt spreken is het makkelijk om iemand te bemoedigen. Je kunt samen praten en naar iemand luisteren. Bijvoorbeeld een cadeautje meebrengen en hulp bieden. Er zijn altijd positieve manieren om je medewerkers te motiveren.

medewerkers-motiveren

Doelen stellen

Een doel is een van tevoren vastgelegd streven, dat je in een bepaalde tijd wilt behalen. Als je een gezamenlijk doel stelt, kun je een gezamenlijk succes bereiken. Het behalen van een doel motiveert om door te gaan en nóg grotere doelen te stellen en dromen te realiseren. Doelen stellen helpt enorm als jij je medewerkers wilt motiveren. Hier een paar tips om duidelijke doelen te stellen:

Zet je doelen op papier

Probeer de doelen visueel uit te stralen in het bedrijf. Als je doelen niet zichtbaar zijn voor het personeel kan het snel vergeten worden. Maak gebruik met een ezelsbruggetje of visuele plaatjes. Lees hier het artikel over Neuromarketing hoe je neuromarketing kan toepassen bij jouw bedrijf.

Vertrouwen in elkaar

Vage doelen spreken niet aan en zijn niet meetbaar. De eenvoud maar ook de kracht van dit doel spreekt zeer tot de verbeelding.

Eigenschappen die een doel moet hebben zijn:

  • Specifiek: wat gaan we exact doen?
  • Meetbaar: hoeveel gaan we doen?
  • Acceptabel: is er draagvlak bij iedereen die we nodig hebben?
  • Realistisch: is het haalbaar?
  • Tijdsgebonden: wanneer is het af?

 

Wanneer dit duidelijk is zal je medewerkers de doelstellingen begrijpen en zullen ze gemotiveerder werken om dat ook te bereiken.

Focus niet alleen om geld

Focus in je doelen nooit alleen op geld, want geld is een middel om je doelen te behalen of een resultaat vanuit je doelen. Richt op de processen, personeel en partners. Om een tip te geven: neem een kijkje wat Lean Green Belt inhoudt.

Meet de voortgang

Houd altijd de voortgang van het bereiken van je doelen in de gaten. De omgeving staat namelijk ook niet stil. Het kan zijn dat je op sommige doelen extra gas moet geven. Meet je doelen en evalueer maandelijks de voortgang. Stel desnoods je doelen bij. Gebruik deadlines in je actieschema en geef jezelf een kleine beloning als je mooi op schema loopt.