Waarom is teambuilding belangrijk?

Teambuilding zorgt voor een hecht en positief team

Teambuilding is gericht op teamwork, en teamwork is ontzettend belangrijk voor een organisatie. Een goede en productieve samenwerking zorgt voor succes. Teambuilding activiteiten zorgen voor hechte en positieve teams die dit succes samen kunnen bereiken. Daarnaast heeft teambuilding een positief effect op het plezier en enthousiasme op de werkplek. Als er sprake is van veel werkplezier, is dit goed voor het onderlinge vertrouwen en voor het stimuleren van creativiteit. Plezier in je werk is ontzettend belangrijk als het gaat om het behalen van succes.

Teambuilding_HighFive

Communicatie

Ten eerste richten we op communicatie. Om productief te kunnen werken is goede communicatie essentieel. Misverstanden zorgen alleen maar voor vertraging, frustraties en een lagere productiviteit. Teambuilding activiteiten laten op een leuke manier zien hoe je verbaal en non-verbaal met elkaar kan communiceren. Wellicht is de communicatie op de werkvloer even niet optimaal. In zo’n situatie kunnen de juiste teambuilding activiteiten helpen om deze oude patronen te doorbreken en nieuw leven te blazen in de communicatie.

Leiderschap

Ten tweede zullen we meer vertellen over leiderschap. Elk team heeft leiders nodig om structuur aan te brengen en een duidelijke richting en strategie aan te houden. Teambuilding activiteiten kunnen deze leiderschapskwaliteiten naar boven halen. Je werknemers komen erachter dat iedereen wel een leider in zich heeft. Een succesvol team stelt doelen voor het team op basis van resultaten en niet op basis van de hoeveelheid werk die wordt verricht. Hierdoor is het mogelijk om een duidelijk plan op te stellen voor het bereiken van de teamdoelstellingen, waarbij ook duidelijk wordt wie welke rol aanneemt. Zo streeft het team voortdurend als een eenheid naar teamprestaties die er echt toe doen.

Vertrouwen in elkaar

Teambuilding zorgt er ook voor dat je meer vertrouwen krijgt in elkaar. Specifieke angsten kunnen naar boven komen, maar ook weer worden overwonnen. Hierdoor ontstaat er een diepere relatie tussen teamleden en ontstaat er meer vertrouwen. En vertrouwen vertaalt zich op de werkvloer weer naar een betere samenwerkingen en communicatie.

Plezier

Tot slot gaan we het hebben over plezier. Een succesvol team is een team waarbij het niet alleen om werk draait. Er moet ook genoeg ruimte zijn voor spel en plezier. Plezier voorkomt ook overspannenheid of een burn-out, waardoor de productiviteit omhoog gaat. Personeel dat goed met elkaar kan samenwerken en genieten van elkaars gezelschap, kan dan ook plezier hebben buiten het werk om. Dit is een kans waar wij graag mee willen helpen.

"Leiderschap is een keuze, niet een functie."

Stephen Covey